Dijital Dünya ve Sosyal Bölgesi
Değişen ve gelişen dünyada sosyal medya ve dijital pazarlama son yıllarda adını çokça duymaya başladığımız kavramlardan oldu. Dijital ortam geliştikçe bu alandaki uzmanlara düşen görevler de fazlalaştı ve zamanla bu görevler iş kollarına ayrılarak farklı uzmanlık alanlarının gelişmesinin önünü açtı diyebiliriz. Yazımızda bu gelişmekte olan büyük dijital dünya ve sosyal bölgesindeki oyuncuları kısaca tanımaya çalıştık.
Sosyal Medya Hesap Yöneticisi ile Başlayalım
Sosyal medya hesap yöneticisi, sosyal medya hesaplarının yönetiminin başındaki kişidir. Bireysel veya şirket hesaplarını yöneten sosyal medya yöneticisi, yaratıcı içerikler oluşturarak şirketin pazar durumunu genişletmeye çalışır. Bu noktada sosyal medya uzmanının en çok dikkat etmesi gereken konu; rakip analizi yapmak, doğru kurgularla başarılı içerikler üretmek ve dijital dünya trendlerini takip etmektedir.
Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformları, ilk kuruldukları zaman kişisel takip ve bireysel ilişki/arkadaşlık platformu özelliği taşıyorlardı. Ancak bu mecralar zamanla sınırlarını aşmış ve çok daha geniş bir ağa dönüşerek yeni görevler edinmişlerdir.
Bu platformlar sayesinde sosyal medya yöneticileri yayınladıkları reklamlar ile ulaştıkları kitlenin tercihlerine detaylı şekilde ulaşabiliyor. Belirlenen verilerin gözlemleri ışığında planlar oluşturup uygulamasını yaparak sonuçların analizlerini sağlayabiliyorlar.
SEO Uzmanı ile Devam Edelim…
Açılımı Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu olan SEO, içerisindeki birtakım anahtar kelimeler sayesinde web sitesinin ziyaretçi sayısının artmasını ve arama motorları sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlar.
SEO uzmanı ise bu strateji için teknik ve taktikleri belirleyerek uygulamaya koyan ve sonuçların başarısını ölçen kişidir. SEO uzmanı siteyi analiz ederek o siteye uygun kelimeleri belirler, sitedeki yerleşimlerini yapar, atılan adımların istenen sonuçlarını verip vermediğini ölçümler ve ölçümler sonucunda istenilen sonuç yakalanamadıysa tekrar düzenlemeler yaparak başarılı sonuçlara ulaşmaya çalışır.
Bunun yanı sıra sitenin ara yüzünde bulunan ve kullanıcı dostu olmayan hataları düzenleyerek anahtar kelime rekabetinde bütçeyi en doğru şekilde yönetmeye çalışır.
Online Pazarlamanın Bilirkişileri Growth Hacker’lar
Growth Hacking, bir iş modelini kullanıcı ile buluşturmak için belirlenen strateji ve planlamaların hazırlanmasıdır.
Growth Hacker’lar ise birer dijital pazarlama uzmanıdır. Ancak bu büyük ve kollara ayrılmış dijital dünyanın uzmanlık alanlarından daha farklıdır. Online pazarlama alanında her türlü konuyu ve pazarlama için yapılan hareketi analizini yaparak test eder; bu ölçümlerin sonuçlarını yine online ortamda sunarlar. Bu sunumların sonucunda dijital pazarlama alanında yapılan çalışmaların ne derece yeterli olup olmadığına karar verilerek yeni aksiyonlara yönelirler.
Dijital Dünya Mimarları: UX/UI Tasarımcısı
UX -User Experience– kullanıcı deneyimi, UI -User Interface– ise kullanıcı arayüzü anlamına gelmektedir. UX, bir kullanıcının dijital ortamda kullandığı ürünü daha kolay kullanması, anlaması, memnun kalması ile ilgili konulara yöneliktir. UI ise bu deneyimde daha çok stil ile ilgili olan kısımlarla ilgilenir.
UX tasarımcısının ürünün yaşatacağı deneyim ile ilgilendiğini, UI tasarımcısının ise bu ürünün stilini kurgulayan kişi olduğunu söylemek mümkündür. UI tasarımcısı daha çok görsel çekiciliği sağlamayı hedefler. UX tasarımcısı ise kullanıcının yaşayacağı deneyimin fonksiyonel olarak en iyisi olmasını hedefler. Bunu doğru müşteri analizleri sonrası ulaşılan doğru iç görüler sayesinde kurgulayabilmektedir.