Dijital Markalaşma
Marka insanların akıllarında daha çok o kurum veya kuruluşu simgeleyecek olan semboller, resimler, logolar ve daha fazlası gibi şeyler canlanmaya başlıyor. Fakat günümüze gelirsek ve çağımızın ilerleyen yöntem ve gidişatına ayak uydurmamız gerekecek. Tabi bu duruma ayak uydurup adapte olabilmek için dijital ortamda olmak gerekiyor. Yani günümüze bakılacak olursa markalaşma artık yetersiz kalıyor. Tabi böyle bir durum olunca markanın devamı ve markaların ününü devam ettirebilmek için dijitali içeren bir kavrama ihtiyaç duyuldu. Bu kavrama da “dijital markalaşma” denildi.
İlk olarak dijital ortamda markasının popülerliğinin devamlılığını isteyen kurum veya kuruluşlar önceden belirlemiş oldukları markalarını dijital ortamda da bulundurmalıdır. Bunun içinde bir şart vardır. Bu şart da konumlandırma yaparken birden fazla kanala hitap etmelidir. Bunu açıklarken sadece markalaşma olarak açıklamak eksik ve tam olarak doğru olmadığı için dijital markalaşma olarak ortaya konuldu.
Dijital Markalaşma Ne?
Branding Türkiye’nin sahibi olan aynı zamanda da genel yayın yönetmeni, dijital pazarlama ve marka uzmanı olan Mürsel Ferhat Sağlam tarafından kavram olarak ortaya konulan Dijital markalaşma kavramını bir makalede şu şekilde açıkladı;
“Dijital markalaşma; bütünleşik pazarlama denilen o çatı kavramın içerisinde yer alan 100+ kavram, süreç ve uzmanlıklardan biridir. Dijital markalaşma; dijital pazarlamanın altındaki kavram, süreç ya da uzmanlıkların bir bütün halinde kullanılarak veya kurgulanarak gerçekleştirilmesidir. Lakin yalnızca dijital pazarlama sürecinin dört dörtlük uygulanması dijital markalaşma anlamına gelmez. Zira dijital markalaşma; geleneksel kavram, süreç ve uzmanlıklardan da beslenir. Her ne kadar geleneksel pazarlamadan beslenme ihtimali olsa da dijital markalaşmada odak dijitaldir. Kısacası dijital markalaşma bir sonuçtur. Daha ziyade bir hedeftir.”
Kısacası dijital markalaşma bir kanaldan ziyade birçok kanal tarafından desteklenir. Zaten reklam verenin temel amacı marka için yüksek oranda dönüşüm sağlayabilen kanalları tespit etmektir. Bu tür kanallardan birkaç örnek verecek olursak;
- Yeni Medya Pazarlaması
- İnternet Pazarlaması
- E-posta Pazarlaması
- Sosyal Ağlar
- Oyun İçi Reklam
- Video Reklamcılığı
Ayrıca Branding Türkiye tarafından çeşitli etkinliklerle birden çok üniversitelere Dijital Markalaşma Zirvesi olarak adlandırılıp bu kavramların ne? Neden? ve nedir? Gibi olan sorular için cevaplamak adına etkinlikler ile bilgilendiriyorlar.