En Çok Yapılan 5 Dijital Pazarlama Hatası
E-ticaret firmalarının rekabette öne geçmek dışında varlıklarını sürdürmeleri için de internetin farklı mecralarında var olmaları gerekiyor. Bunu sağlamanın yolu da dijital pazarlama araçlarını doğru ve etkin kullanmaktan geçiyor. Ancak birçok e-ticaret sitesi, bunu denerken çeşitli nedenlerle farklı dijital pazarlama hatalarını uyguluyor ve buna rağmen etkili sonuç elde etmeyi bekliyor.
Peki, e-ticaret firmalarının sıklıkla uyguladığı en çok yapılan dijital pazarlama hataları nelerdir?
1- Hedef Kitleye Doğru Analiz Etmemek
Bir e-ticaret firmasını ya da markayı internette pazarlarken atılması gereken ilk ve en önemli adım, markanın hitap ettiği hedef kitleyi doğru analiz etmek ve hedef kitleye en doğru şekilde seslenmenin yolunu bulmaktır. Ürüne ya da markaya ilgi duyması muhtemel, benzer projelerle ilgilenen hatta onları takip eden kullanıcılara, hedef kitle belirlemede öncelik verilmelidir. Ayrıca herkese ulaşmayı beklemek ve buna yönelik çalışmalar yapmak da çok gerçekçi kabul edilmez. Bir örümcek ağı gibi sistemi kurup herkesin gelmesini beklemek yerine doğrudan hedef kitleye yönelik adımlar atılması gerekir.
Hitap edilen yaş aralığı, cinsiyet, lokasyon, ilgi alanları, meslek, eğitim durumu, gelir aralığı ve beklentiler, hedef kitleyi belirlemede doğru yol göstericiler olacaktır. Tabii hedef kitleyi tespit etmek kadar, ihtiyaç ve beklentileri doğru değerlendirmek de önemlidir. E-ticaret firmalarının satışlarını arttırmak için çok kişiye ulaşması gerektiği gibi doğru kişilere ulaşması gerektiği de unutulmamalıdır.
2- Bütün Mecralarda Bulunmaya Çalışmak
Dijital dünya oldukça geniştir ve her türlü kitleye hitap edecek farklı araçlara sahiptir. Bir e-ticaret sitesinin bu bütün kanallarda var olması ise hem dikkat dağınıklığına hem de reklam ve pazarlama bütçesinin bölünerek daha az etkili kullanılmasına sebep olabilir. Sosyal medyada başarılı olmak için doğru hedef kitleye, doğru zamanda ve doğru mecrada hitap etmek gerekir.
Her sosyal medya aracının kendine has kuralları, özellikleri ve trendlerinin bulunduğu dikkate alınırsa yapılması gereken en doğru şeyin, bütün kanallarda var olurken hedef kitleye en uygun olanları daha aktif kullanmak olduğu söylenebilir. Ayrıca kullanıcıları ürün reklamına boğmak, “spam mail” yağmuruna tutmak, sosyal medyada sadece marka ya da üründen bahsetmek ve sadece “tık almaya” yarayacak reklamlar, tüketicilerin markadan uzaklaşmasına neden olabilir.
3- İçeriklerin ve Gönderilerin Düzensiz Olması
Bir e-ticaret sitesinin faaliyete geçmeden yapması gereken şeylerden biri olan strateji belirlemek, gönderilerin içeriği kadar takvimini de kapsamalıdır. Yani özel günler dışında haftanın üç günü içerik yayınlanacak ya da dijital pazarlama araçları kullanılacaksa bu plana mutlaka uyulmalıdır. Bir haftayı çok aktif ama takip eden iki haftayı çok pasif geçirmek, e-ticaret firmasının imajı açısından faydalı olmadığı gibi kullanıcıların zihninde tutarsızlık fikrinin oluşmasına da yol açabilir.
4- Orijinal ve Güncel Olamamak
Büyük bir rekabetin yaşandığı e-ticaret pazarında rakiplerin önüne geçmek ve daha büyük pay kapmak için orijinal fikirler üretmek gerekiyor. Dijital pazarlama stratejisinin temelinde bu olmalıyken çoğu zaman, rakip firmaları incelemek ve onların başarılı olduğu yöntemleri kopyalamak daha çok tercih ediliyor. Ancak benzer kampanyalar, benzer e-ticaret firmaları ya da ürünler için aynı etkiyi göstermeyeceği gibi beğeniden çok tepki toplayarak e-ticaret firmasının satışlarının artması yerine azalmasına da neden olabilir.
5- Doğru Dijital Pazarlama Uzmanlarıyla Çalışmamak
Özellikle e-ticaret sektörüne yeni atılan girişimciler, bu dünya hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları için doğru kişi ve kurumlarla çalışma konusunda zaman zaman sıkıntı yaşayabilirler. Profesyonel dijital pazarlama uzmanları kadar bu alanda yetersiz kişi ve kuruluşların da bulunuyor olması, yeterli hizmetin alınamamasına neden olabilir. Bu nedenle e-ticaret firmalarının, birlikte çalışacakları dijital pazarlama uzmanlarını seçerken yeterince araştırma yapması doğru olacaktır.