Girişimcilerin melek yatırımcılar hakkında bilmesi gerekenler
Girişimcilerin işlerini kurabilmek ya da projelerini daha iyi bir yere getirebilmek için yatırıma ihtiyaçları vardır. Erken alınan yatırımlar projelerin daha hızlı bir şekilde hayata geçmesine ve büyümesine yardımcı olur. Bu nedenle de girişimcilerin yatırıma ihtiyacı vardır.
Melek yatırımcılar da burada devreye giriyor. Melek yatırımcı, bir girişime ya da şirkete maddi olarak yatırım da bulunan kişidir. Bu kişiler, gerçekten inandıkları ya da bir gelecek gördükleri iş modellerine yatırım yapmayı seçerler.
Girişimcilerin, melek yatırımcılarla görüşmeden önce bilmesi gereken bazı konular bulunuyor. Son dönemlerde Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin büyümesi ve yatırımcıların sayısının artmasıyla beraber birçok kişi projelerini tanıtmak için melek yatırımcılara başvuruyor. Ancak bu görüşmelerden, birçoğu olumsuz yanıt alarak ayrılıyor. Bu nedenle de görüşmelerinizden önce bazı konulara dikkat etmenizde yarar var.
Birden çok “Hayır” cevabı almaya hazır olun
Bir girişimci olarak yatırımcılardan en sık duyacağınız sözcüklerden biri, ne yazık ki “Hayır” olabilir. Her ne kadar duymak istediğiniz yanıt bu olmasa da melek yatırımcılardan “Evet” cevabını almak çok da kolay olmayabilir. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, 1995 yılında Amazon’u kurmadan önce defalarca yatırımcılarla görüşmüş; ancak birçoğundan hayır cevabı almıştır.
Yapacağınız görüşmelerde alacağınız olumsuz yanıtların sizin motivasyonunuzu azaltmaması gerekiyor. Farklı yatırımcılarla görüşüp, projenizi anlatmalı ve pes etmemelisiniz. İşinize olan inancınızı kaybetmeden yatırım görüşmelerinize devam etmelisiniz.
Melek yatırımcıların en çok dikkat ettikleri özellik nedir?
İşinize olan inancınız ve kendinizi adamış olmanız melek yatırımcıların en çok dikkat ettiği unsulardan biridir. Siz işinize ne kadar inanırsanız, onların da bu projeye olan inançları bu kadar artar.
İşinize olan inancınızın yanı sıra vizyonunuz da bir o kadar önemlidir. Melek yatırımcılar fikirlere ve kendine inancı olan ekiplere yatırım yapmak isterler. Bu sebeple de yaptığınız işe olan inancınızın tam olması ve bunu onlara net bir şekilde göstermelisiniz.
Due Diligence için hazır olmalısınız
Yatırımcılarla görüşmeler yapmayı planlıyorsanız Due Diligence için hazır olmanız gerekiyor. Due Diligence, yatırımcıların hedef şirketin finansal durumunu ve performansını analiz etmek ve incelemek için talep ettikleri bir inceleme raporudur.
Yatırım görüşmelerinizde melek yatırımcılar şirketinizin finansal durumunu incelemek isteyeceklerdir. Bu yüzden de finansal raporlarınızı önceden hazırlamanız gerekecektir.
Paranın değil, bilginin peşinde olmalısınız
İşinizi büyütmek için paraya ihtiyacınız vardır; ancak bilgi, paradan daha değerlidir. Melek yatırımcıların bilgilerinden ve tecrübelerinden faydalanmanız gerekiyor. Tecrübe, parayla satın alamayacağınız bir şeydir ve melek yatırımcıların birçoğu iş tecrübesine sahiptirler. Siz de onların tecrübelerinden yararlanmak istediğinizi açıkça belirtin.
Dürüst olun
Melek yatırımcılarla yaptığınız görüşmelerde dürüstlükten ödün vermeyin. Dürüst olmanız her şeyden önemlidir. Yapamadığınız ya da yapamacağınız işlerin sözünü vermemeniz gerekli. İş planınız, iş modeliniz ve finansal durumunuzla ilgili de yalan söylememelisiniz.
Yatırım almak için yalan söylemeniz yanlış bir davranış olacaktır. Çünkü melek yatırımcılar, projeyle ilgilenseler dahi kendi araştırmalarını yapacaklardır. Bu araştırmalar sırasında yalan söylediğinizi öğrenmeleri size olan güvenlerini sarsacaktır ve doğal olarak da görüşmeniz olumsuz sonuçlanacaktır.
Ancak unutmamanız gereken bir diğer nokta ise, melek yatırımcıların networkleri oldukça geniştir ve diğer melek yatırımcılarla da iletişim içindedirler. Dürüstlüğünüzle ilgili şüpheye düşmeleri durumunda diğer yatırımcılara da bu konudan bahsedeceklerdir. Bunun sonuçları da sizin için iyi olmayacaktır.
Melek yatırımcılar bir projeyi neden reddeder?
Melek yatırımcıların bir projeyi reddetmesinin ardında birçok farklı sebep bulunabilir. Bu sebeplerden bazıları şu şekilde:
- Pazarın ve sektörün küçük ve kar getirmeyecek olması.
- Kurucuların ve ekibin işe inanmaması veya tutkulu olmaması.
- Girişimin içinde olduğu sektörün, yatırımcının ilgisini çekmemesi.
- Girişimcinin sunumunun, yatırımcının güvendiği bir kaynaktanda gelmemiş olmaması.
- Finansal durum incelemesinin inandırıcı olmaması ve girişimcilerin bu konuda yatırımcıları ikna edememeleri.
- Şirketin lokasyon olarak melek yatırımcının bulunduğu konuma uzak olması.
- Yatırımcının, ürün ya da servise olan ihtiyaca inanmamış olmaması.
- Girişimin, sektördeki rakip firmalardan bir farkının olmaması.
İyi ve ilgi çekici bir sunum hazırlayın
Yatırımcılarla yapacağınız ilk görüşmelerin süresi kısa olacaktır. Bu nedenle yapacağınız sunumların, şirketiniz veya projeniz hakkında önemli olan tüm detayları içermesi ve ilgi çekici olması gerekiyor.
Bu kısa süre içerisinde şirketinizi, ürününüz, iş modelinizi, tüketicilerin hangi problemini çözdüğünüze ve finansal durumunuza değinmeniz gerekiyor. Bunu iyi bir şekilde, üstelik kısa süre içerisinde yapabildiğiniz takdirde melek yatırımcıların dikkatini çekmeyi başarabilirsiniz.