Hedef Kitleye Özel Sosyal Medya Planlaması Yapmak
İnsanlar, yapıları gereği çevrelerinde olup, bitenlerden, yaşanan kültürel, sanatsal, bilimsel, siyasal gündem ve olaylardan oldukça etkilenirler. Bu etkilerin sonucunda da yaşanan dönemin ruhu ve halkın psikolojik durumu değişir ve belirlenir.
Tabii ki her bir jenerasyon farklı ilgi alanlarına sahiptir ve her bir yaş kesiminin, her gelişmeye ve olaya vereceği tepki farklıdır. Bu yüzden onları bir şeye dahil etmek için ilgi alanlarını bilmek ve merak ettiklerini sunmak gerekir.
Sosyal medya pazarlaması için her kitleye ve her yaş grubuna aynı strateji ile iletişim kurmaya çalışmak tamamen yanlış bir stratejidir. Bu strateji o kadar hiçbir işe yaramak ki strateji bile denemez. Bu yüzden her bir jenerasyonu iyi tanımak ve doğru iletişim kanalları ile etkili iletişim üslubu kullanmak gerekir.
2017 yılı itibari ile dünya genelinde sosyal medya kullanan kişi sayısı yaklaşık olarak 2.51 Milyar kişidir. (2.510.000.000 kişi) Sosyal medya kullanımında her bir jenerasyon farklı etkileşimlerde bulunuyor.
Bu yüzden hedef kitleye etkili bir şekilde hitap etmek isteyen pazarlama uzmanlarının öncelikle farklı jenerasyonların sosyal medya kullanımı alışkanlıklarını bilmesi ve sonrasında uygun stratejilerle onlara yaklaşması gerekir.
Jenerasyon Z (1996 – 2010 yılları arasında doğanlar)
Popüler video paylaşım platformu Vine ne kadar kapatılmış da olsa bir zamanlar Z jeneasyonunun %54’ünün bir numaralı sosyal medya adresiydi. Vine’ın dışında Snapchat, Periscope, Instagram ve Facebook da Z kuşağının favorileri arasında.
Yeniliğin öncüsü olan Z jenerasyonunun %79’u sosyal medya platformlarında sanal gerçekliğin kullanımına ilgi duyduklarını söylüyor.
Z Jenerasyonun İlgisini Çekmek İçin Sadece 8 Saniyeniz Var!
Toplumsal yaşamda her türlü düşüncenin, eğiliminin, gerçekliğin var olmasını, eşitliği ve özgürlüğü savunan “Pluralist” olarak tanımlanan Z jenerasyonu, global çeşitliliğe en sıcak bakan nesil konumundadur.
Z Jenerasyonu İçin Nasıl Bir Sosyal Medya Pazarlaması Yapılabilir?
- Zengin görsellerle hazırlanmış, yüksek çözünürlüklü ve hareketli, etkileşime girmelerine izin veren kısa ve pozitif içerikler sunun.
- Video temelli içerikleri ön plana çıkartın. Z jenerasyonu okumak yerine maalesef izlemeyi daha çok tercih ediyor.
- Otantisite kraldır. Orijinal ve yenilikçi içerikler hazırlayın.
- Sadakatlerini arttırmak için ölçümlenebilir sonuçlar sunun. (Yayınladıkları videoların görüntülenme oranları vb.)
- Ayrıcalıklı ve anlık teklifler sunun. Belki de öğrenci avantajları sunabilirsiniz.
- İçeriklerinizi hedef kitlenin uyanma ve okul sonrası zamanlarına denk getirerek, tam da ana sayfalarına baktıkları zaman, orada bulunmaya çalışın.
- Z jenerasyonunun sosyal medyada en aktif olduğu günlerin Perşembe ve Cuma günleri olduğunu aklınızdan çıkartmayın.
- Ayrıca en önemli konulardan birisi de samimi olmaktır. Gençlik, samimiyeti sever, resmiyetten fazla hoşlanmaz.
Millenniallar – Y Jenerasyonu (1977 – 1995 yılları arasında doğanlar)
Otoriteyi sevmeyen, sabırsız ve toplma adapte sorunu yaşayan Y jenerasyonu bunların yanında teknolojiye bağımlı, öğrenmeyi ve araştırmayı sever bir jenerasyondur. Y jenerasyonunun %41’i her gün Facebook kullanıyor.
Bu jenerasyonun %54’ünün reklam videolarını sadece “Reklamı atla” seçeneğine kadar izlediği söyleniyor. Bu Y jenerasyonunun %87’sinin akıllı telefonu var ve günde ortalama 150 kez akıllı telefonlarına bakıyorlar. Ayrıca akıllı telefonlarını, bilgisayarlara oranla kullanma durumları, kuşkusuz ki daha fazla.
Y Jenerasyonuna Nasıl Bir Sosyal Medya Planlaması Yapılmalı?
- Bu jenerasyonun %87’sinin Facebook hesabını aktif olarak kullandığını unutmayın.
- Y jenerasyonunun güvenilir ve akılda kalıcı bulduğu marka elçileri ile çalışmak size faydalı olacaktır.
- İdealist oldukları, seslerini duyurabilecekleri ve faydalanabilecekleri konulara yoğunlaşın.
- Bir şirket ya da ürün hakkında karar vermeden önce sosyal medyadaki oylama ve yorumlara dikkat ettiklerini göz önünde bulundurun.
- Orjinal, estetik, felsefi ve sanatsal yönü olan güvenilir içeriklere karşı daha ilgili olduklarını unutmayın.
X Jenerasyonu (1965 – 1976 yılları arasında doğanlar)
Savaşlara, Berlin Duvarı’nın yıkılmasına, işsizlik krizlerine ve globalleşme sürecine tanıklık eden bir nesildir. Kayıp Jenerasyon olarak da adlandırılır. Çalışkan, disiplinli ve işine bağlı bir jenerasyondur.
Sosyal medyada, Y kuşağından daha fazla vakit geçirirler. Facebook’ta ortalama vakit geçirmee süreleri hafta başına 6 saat 58 dakikadır. Ayrıca Pinterest’te kaydedilen Pin’lerin %36’sının sahibi X jenerasyonudur.
Sosyal medya içeriklerine akşam saat 8’den, gece yarısına kadar bakmayı tercih ederler. Yani sizin için en verilmi saat bu aralıktır.
X Jenerasyonuna Nasıl Bir Sosyal Medya Pazarlaması Yapılmalı?
- Diğer jenerasyonlara kıyasla en geniş net gelir grubuna sahip olan X jenerasyonunun lüks tüketime yönelik ürün ve servislere olan eğilimini göz önünde bulundurun.
- Kendilerini şımartmaya imkân verecek ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, nostalji ve komfor öğeleri ile işlenmiş pazarlama anlayışını benimseyin.
- Video temelli içerikler hazırlayın. İçeriklerinizin görsel olarak canlı, heyecan uyandıran, enerjik, tutkuları yansıtan ve merak uyandıran olmasına özen gösterin.
- Anket ve soru formlarından kaçının.
- Hazırladığınız içeriklerde bilgiye ulaşmalarını kolaylaştırın; websitelerine yönlendiren “yan sekmede açılan” direkt linkler ekleyin.
Baby Boomers (1946 – 1964 yılları arasında doğanlar)
İkinci dünya savaşı sonrası ne yazık ki azalan nüfus oranlarının önüne geçmek için hükümet destekleri ile gerçekleşen hızlı nüfus artışı sonucu adeta patlama yapan bebekler, yeni bir demografik yapıya sahip bir nesil oluşturdu.
Baby Boomers olarak anılan bu jenerasyonun karakteristik özellikleri arasında narsistlik ve empati eksikliği bulunuyor.
Baby Boomers Jenerasyonuna Nasıl Bir Sosyal Medya Pazarlaması Yapılmalı?
- Soru – cevap formları gibi interaktif içerikler hazırlayarak, sürece dahil olmaları için teşvik edin.
- Bilgi içeren, konuyla alakalı içerikler sunarak etkileşim sağlayın.
- Haber bültenlerinize abone olabilmeleri için seçenek sunun.
- Daha çok bilgi veren ve yavaş ilerleyen video içerikler hazırlayın.
- Sabit fikirli ve düşüncelerini dile getirmeyi seven Baby Boomerların dahil olmalarını isteyin; Fikirlerini sorun ve görüşlerini öğrenin.
Unutmayın; Müşterilerinizin büyük bir kısmı belli bir jenerasyondaki kişileri oluştursa ve özelliklerine sahip olsa da grubun içinde yer alan kişiler farklı alışkanlık, ilgi alanları ve görüşlere sahip olabilir.
Bunların önüne geçmek için öncelikle hedef kitlenizi çok iyi belirlemeniz gerekiyor.