İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir?
İYS nedir? ve neden kullanılır? gibi sorulara yanıt arayacağımız bu yazımızda, sizler de İYS (İleti Yönetim Sistemi) hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. İleti Yönetim Sistemi 1 Mayıs 2015 tarihinde işleme konulan 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında bizzat ticaret Bakanlığı’nca yetkilendirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından sunulan ticari elektronik iletilere ait izinlerin ya da şikayetlerin yönetilmesine olanak sağlayan bir dijital platformdur.
Ticari Elektronik İleti Nedir?
Gerçek ya da tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilen ticari işlemler doğrultusunda; ürün ve hizmetlerin tanıtımını yapmak, pazarlamak ya da işletmeyi daha fazla ön plana çıkarmak adına elektronik iletişim kanallarını kullanarak yapılan tüm ticari iletişim faaliyetleri ticari elektronik ileti şeklinde adlandırılır.
İleti Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?
Tek bir merkezden yönetim…
Ticari elektronik ileti izinleri için oluşturulan ve güvenli bir veri tabanı olarak hizmet veren İYS, tüm ticari elektronik izinlerinin ve şikayetlerinin saklanmasına yardımcı olur. Hizmet sağlayıcılar tarafından oluşturulan pazarlama, promosyon, kampanya, indirim, hediye ve reklam gibi ticari elektronik iletilerin sesli arama, mesaj ya da e-posta yoluyla müşteri tarafına iletilebilmesi için İleti Yönetim Sistemi’ne yüklenmesi gerekir. Bunun ardından alıcılar yani vatandaşlar ise ticari elektronik ileti izinlerini diledikleri an kullanma hakkına sahip olur.
Ticari elektronik ileti izinlerinde güvenli veritabanı…
Tek bir merkez üzerinden yapılan yönetim sayesinde alıcılar, hizmet sağlayıcıların ticari elektronik ileti göndermelerine izin verdiklerini görüntüler. Ayrıca izin görüntüleme hangi kanaldan, ne zaman ya da nereden yapılacağı gibi ayrıntıları da içerisinde barındırır. Bunun yanında hizmet sağlayıcılar arama, mesaj ve e-posta gibi kanallardan vermiş oldukları izinleri İleti Yönetim Sistemi üzerinden düzenleyebilir. Tabi bu işlemlerin her biri tek bir noktadan oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilir.
Ticari elektronik iletiler kontrol altında…
Diğer yandan ticari elektronik iletilerin kontrol altında tutulmasını sağlayan İleti Yönetim Sistemi, vatandaşlar tarafından izin verilen iletilerin gönderilmesini sağlar. Çıkış hakkı kullanılması halinde İYS filtre yöntemi sayesinde ret hakkını kullanan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilmez.
Hızlı ve kolay şikayet yönetimi…
Herhangi bir kanal aracılığı ile hizmet sağlayıcılardan ticari elektronik ileti almayı reddeden alıcılar, İleti Yönetim Sistemi üzerinden şikayet haklarını diledikleri zaman kullanabilir.
İletişim bilgileri her zaman güvende…
İleti Yönetim Sistemi’nde bulunan izinlerin tamamı ve bunun yanında iletişim adresleri, ulusal veri tabanı bünyesinde saklanır ve bu sayede veri güvenliği tam olarak sağlanmış olur.
İYS Kaydı Zorunlu Mudur?
Online platformlarda yapılan duyuru, kampanya ya da tanıtım gibi tüm bildirim hizmetlerinin devam edebilmesi için İYS’ye kayıt olunması zorunludur. İYS kaydı sırasında hizmet sağlayıcılarına ve markalara farklı IYS numaraları atanır.