PHP Nedir?
PHP, 1995 yılında oluşturulmuştur ve “hiper metin ön işlemcisi” anlamına gelir. Teknik olarak, PHP bir komut dosyası dilidir. Web sunucusu tabanlı olarak bilgi sunmak amacıyla tasarlanmıştır. PHP’nin nispeten basit yapısı onu internet siteleri için güçlü bir araç haline gtirmiştir. Tek başına standart HTML’ye göre PHP kullanmanın avantajı, PHP’nin internet sitelerinin içeriğini dinamik olarak görüntülemesine izin vermesidir. Her değişiklik yapmak durumunda kaldığınızda, statik bir HTML sayfasını yeni içerikle değiştirmek zorunda kalmadan otomatik olarak güncellenir.
İkinci olarak PHP programlama için, piyasada çok fazla hazır PHP şablonu mevcuttur. Bu tür şablonları kullanmanın faydası, bir şey oluşturmak istediğiniz her seferinde tekerleği yeniden icat etmeniz gerekmemesi ve zaten halihazırda bir şablon tarafından kullanılıyor olmasıdır. Halihazırda mevcut olanlar için tekrarlayan kodlama yapmanız gerekmediğinden genel geliştirme sürenizi kısaltarak hız kazandırırlar.
PHP Nedir?
PHP, esas olarak web geliştirme için kullanılan bir programlama dilidir. Açık kaynak kodlu bir programlama dili olması sebebiyle en çok kullanılan programlama dilidir. Bunu, indirmek ve kullanmak ücretsizdir. PHP, Hypertext Preprocessor anlamına gelir. PHP, çeşitli veri tabanlarını, dosya ve dizin sistemlerini kolayca işleyebilir ve ayrıca karmaşık web uygulamaları için de uygundur.
► Facebook – En büyük sosyal medya ağı aslında PHP kullanılarak geliştirildi.
► Wikipedia – PHP, popüler bilgi merkezi Wikipedia’nın bir parçasıdır. Geliştirilmesi diğer programlama dillerini içermesine rağmen, MediaWiki (Wikipedia motoru) büyük ölçüde PHP’nin işlevselliğine güvenir.
PHP resmî sitesi: https://www.php.net/
PHP Ne İşe Yarar?
PHP, genellikle web tabanlı uygulamalar oluşturmak için kullanılan açık kaynaklı, sunucu tarafı bir komut dosyası dilidir. Kişisel bir blog web sitesinden tam teşekküllü kurumsal düzeydeki uygulamalara kadar geniş bir uygulama yelpazesi oluşturmak için PHP’yi kullanabilirsiniz.
PHP’yi sunucu tarafı kodlama dili olarak kullanmak istiyorsanız, bunu bir web sunucusu ile yapılandırmanız gerekir. Unix benzeri işletim sistemleri için Apache ve Nginx en tercih edilen web sunucularıdır. Ayrıca, Microsoft IIS, Windows tabanlı sunucular için popüler bir seçimdir. PHP web siteleri için bir veri tabanı seçmeye gelince, MySQL en popüler seçeneklerden biridir.
❖ Sunucu tarafı komut dosyası: Sunucu tarafı komut dosyası, işlemin kaynak sunucuda çalıştırıldığı web sitelerini tasarlama yöntemidir. Sunucu tarafı komut dosyaları, kullanıcıya bir arabirim sağlar ve özel verilere erişimi sınırlar, bu da komut dosyası kaynak kodunun kontrolünü korumaya yardımcı olur. PHP’nin bu kadar popüler ve önemli olmasının birincil nedeni budur. PHP’yi sunucu tarafı kodlamada kullanmak için üç şeye ihtiyacınız vardır, PHP ayrıştırıcısı (CGI veya sunucu modülü), bir web sunucusu ve bir web tarayıcısı. Bağlı bir PHP kurulumu ile web sunucusunu çalıştırmanız gerekir. PHP program çıktısına bir web tarayıcısı ile, PHP sayfasını sunucu üzerinden görüntüleyerek erişebilirsiniz.
❖ Komut satırı komut dosyası oluşturma: PHP c, c++, java vb. gibi bir komut satırı betiği olarak da çalıştırıabilir. Komut satırı komut dosyalarının maksimum yürütme süresi, web komut dosyalarının çalışma şeklini sınırlandırmaz ve sunucu kapanmadıkça ve kapanana kadar olabildiğince uzun süre çalışabilir. Komut satırı komut dosyası oluşturma yardımıyla, tüm web sitesinin ve veri tabanlarının yedeğini almak, dosyaları FTP yoluyla başka bir sunucuya aktarmak ve daha pek çok zaman alıcı görevi gerçekleştirebiliriz.
❖ Masaüstü uygulamaları yazma: PHP, 2020’de grafik kullanıcı ara yüzüne sahip bir masaüstü uygulaması oluşturmak için en iyi dil olmayabilir, ancak PHP’yi çok iyi biliyorsanız ve gelişmiş PHP özelliklerini kullanabiliyorsanız, platformlar arası uygulamaları kolayca oluşturabilirsiniz.
PHP İşlevleri
PHP’nin işlevselliği: GIF, JPG ve PNG dosyaları oluşturma ve düzenleme ve TrueType yazı tiplerini kullanma; MySQL veri tabanlarını entegre etmek için veri tabanı işlevleri; Genişletilmiş ağ işlevi; XML / XSLT’yi desteklemesi, Mcrypt aracılığıyla şifreleme (MD5, Base64) ve daha gelişmiş şifreleme algoritmaları (AES gibi) ile çalışma imkanı olarak özetlenebilir.