Whatsapp Business Nedir?
Akıllı telefonların hayatımızın bir parçası olmasının ardından cihazlar üzerinden yaptığımız faaliyetleri kolaylaştırmaya yönelik uygulamalar art arda piyasada yer bulmaya başladı. Bunlardan en dikkat çekenlerinden biri de kuşkusuz Whatsapp. Uygulama internet üzerinden ücretsiz mesajlaşma olanağı sağlayarak kısa sürede yaygınlaştı ve popülaritesini her geçen gün arttırmaya devam ediyor. Whatsapp Business ile de işletme sahiplerine çeşitli kolaylıklar sağlıyor.
2010 yılında iki eski Yahoo! çalışanı Biran Acton ve Jan Koum tarafından kurulan Whatsapp, mesajlaşmayı daha hızlı ve daha ucuz olacak şekilde internet temelli hale getirdi. Whatsapp, GSM operatörlerine ödenen direkt ücreti sınırlandırmasının yanında fotoğraf, video, dosya gönderme imkanları ile 9 yıllık bir süreç içinde akıllı telefonların gözde uygulaması haline geldi.
Tüm dünyada en çok kullanılan mobil uygulama olan Whatsapp, 2019 yılına gelindiğinde yalnızca Türkiye’de dahi 43 milyon 464 bin kullanıcı sayısına ulaştı. Bu başarının temelinde ise kullanıcısını memnun etmeye yönelik yaptığı güncellemeler yer alıyor. Yaptığı her yenilik ile gündem olmayı başaran uygulama; sesli mesaj gönderme, okundu bilgisi sağlama, story atma, konuşma içinde gönderilen medyalara kolayca ulaşım sağlama gibi pek çok imkanı kullanıcısına sunuyor. Uygulamaya eklenen son özellik ise işletme sahiplerine kolaylık sağlamak amacıyla getirilmiş Whatsapp Business oluyor.
Whatsapp Business Kullanıcıları Ne Gibi Ayrıcalıklara Sahip?
Whatsapp Business işletmelerin, temel iletişim görevleri ve destek çalışmalarını yapabilecekleri daha kullanışlı bir uygulama olarak piyasaya sunuldu. Bu uygulama ile işletmeler çalışmalarını farklı platformlara taşımak zorunda olmadan işlemlerini çevrimiçi olarak halledebiliyorlar.
Uygulamayı kullanan işletmeler, normal Whatsapp uygulaması kullanan müşterileri ile bu platform üzerinden daha yetkin bir etkileşim sağlayabiliyor. Mobil cihazlardan iletişim sağlamanın getirdiği avantajlarla birlikte Whatsapp Business, otomatik hale getirilen mesajlar, anında yanıt olanağı, müşterilerin taleplerine uygun olarak onları kategorilendirme gibi kullanışlı özellikleri ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Klasik Whatsapp hesaplarından farklı olarak Whatsapp Business’ta sabit hat numarası üzerinden hesap açmak mümkün ve Business hesabı ile aynı telefonda iki farklı hesap (WhatsApp ve WhatsApp Business) kullanılabiliyor.
Ücretsiz olarak indirebileceğimiz uygulama da hesaba dair bilgi vermek de mümkün. Hesap sahibi tarafından oluşturulan “İşletme Profili” ile mağaza adresi, mail bilgisi, web bağlantısı gibi işletmeye dair ek bilgiler müşterilere ulaştırılabiliyor. Bunun yanında oluşturulan hesapların onaylı olması, müşteriler için daha güvenilir bir kaynak sağlıyor.
İşletme olarak sıkça sorulan sorulara hızlı yanıtlar verilmesini sağlayacak mesaj araçları da uygulamanın en büyük kolaylıklarından. Önceden oluşturulmuş mesaj kalıpları ile müşterilere otomatik olarak, anında geri dönüş sağlanabiliyor.
Whatsapp Business sahip olduğu “Mesajlaşma İstatistikleri” kategorisi ile hesap sahiplerinin mesajların gönderim ve okunma durumuna hakim olmasına imkan sağlıyor. Bu özellik mesaj trafiğinin planlı gerçekleştirilmesine olanak yaratırken işletme sahiplerine de büyük avantaj getiriyor.
Nasıl Kullanılır?
Telefonunuza indirdiğiniz Whatsapp Business’a giriş anınızdan itibaren, farklılıklar gözünüze çarpacaktır.
Uygulamayı ilk açtığınızda, orijinal uygulamaya benzer şekilde, telefon numarasını onaylamanız gerekiyor. Sabit telefon numarası ile giriş yapılacaksa sesli arama, mobil telefonda kullanılacak ise SMS yolu ile gelen şifre kullanılarak bu işlem gerçekleştirilebilir.
Ardından firma ismi ve firmaya ait profil resmi girilerek temel bir profil hazırlanması gerekir.